Malajsie-info.cz

Malajský medvěd

Medvěd malajský (Helarctos malayanus): Malajsky a indonésky je nazýván Berung Madu (Medový medvěd), což odkazuje na jeho velkou oblibu medu, pro který neváhá vyšplhat až do koruny stromů. Anglický název zní Sun Bear (Sluneční medvěd), díky charakterické oranžové až žluté skvrně ve tvaru podkovy, kterou má na hrudi, stejně zbarvenou srst má i v okolí tlamy a očí.

Malajský druh medvěda se řadí k nejmenším druhům, na délku měří v průměru 1,2m a váží 30 až 60 kg. Samice bývá o 10 – 45 % menší a váží mezi 20 a 40 kg. Vyznačuje se velkými tlapami s holými chodidly, které mu společně s drápy srpovitého tvaru usnadňují šplhání po stromech. Má malé kulaté uši a silný čenich. Ocas je dlouhý 3 – 7 cm a i přes své malé rozměry, má Medvěd malajský velmi dlouhý jazyk (20 – 25 cm), který je vhodný při vylizování medu z úlů a dobývání termitů, které jsou taktéž jeho oblíbenou stravou. Na rozdíl od ostatních medvědů,má hladkou krátkou srst, která je lépe uzpůsobena pro život v nížinných oblastech a tropickému podnebí.

Krom oblíbeného medu a termitů se na jídelníčku malajských medvědů nachází také ještěrky, ptáci a drobní savci, vejce, ale také bobule, výhonky a kakaové a kokosové ořechy, jejichž skořápku dokáže rozlousknout díky mohutné čelisti. Jelikož má medvěd velmi slabý zrak, v hledání potravy mu napomáhá jeho dobře vyvinutý čich.

Medvěd malajský se dožívá kolem 30-ti let, přičemž pohlavní dospělosti dosahuje kolem 3-4 let. Samice může každoročně po 96-ti denní březosti porodit 1-2 holá a slepá mláďata o váze 300 až 400 gramů. Mláďata jsou zpočátku zcela závislá na matce a doba kojení trvá kolem 18-ti měsíců.

Malajský medvěd je noční tvor a během dne odpočívá na nízko položených větví stromů. Jelikož tráví většinu času na stromech, často tím způsobuje škody na soukromém majetku, zejména ničí kokosové palmy a kakaové stromy na plantážích.

Díky svým ohromným zubům nemají tito medvědi skoro žádné přirozené nepřátele krom člověka, jen příležitostně mohou být napadeni tygry a levharty, velkými Krajtami mřížkovanými nebo svým větším kolegou, Asijským černým medvědem. Nedávný pokles populace Medvěda malajského je způsobena zejména lovem, jednak kvůli škodám na plantážích a jednak kvůli kožešině a žluči, která se využívá v čínské medicíně, díky tomu je od roku 2007 ohroženým druhem. Ačkoliv se malajský medvěd zdá být nebezpečným druhem, je dosti plachý a má mírnou povahu, díky tomu a díky své malé velikosti bývá chován jako domácí mazlíček.


Podpořte tyto stránky

Jestliže si pokládáte tyto stránky za užitečné, odkažte na ně prosím
Pro odkaz můžete použít níže uvedený kód
Odkaz pak bude vypadat následovně: malajsie-info.cz

Maďarsko / Nyíregyháza





ubytování / letenky / dovolená / lastminute