Malajsie-info.cz

Kočkovité šelmy

Kočkovité šelmy lze nalézt ve všech typech lesů, v nížinách i v horských oblastech. Neomezují se pouze na ostrovní Borneo, ale setkáme se s nimi i v poloostrovní části Malajsie. Ovšem setkat se s divokou šelmou ve volné přírodě rozhodně není běžnou záležitostí, ale spíše velkou náhodou a rozhodně unikátním zážitkem. Ačkoliv kočkovité šelmy neútočí bez příčiny, nelze na tento fakt spoléhat a vždy je nutné udržovat značný odstup a opatrnost.

Druhy kočkovitých šelem v Malajsii:

Levhart (Panthera Pardus):

Levhart je nejmenší ze čtyř "velkých koček" rodu Panthera, další tři jsou tygr, lev a jaguár. Levhart má poměrně krátké nohy a dlouhé tělo s velkou lebkou. Délka těla se pohybuje mezi 90 a 190 cm, ocas dosahuje 60 až 110 cm a v kohoutku měří 45 až 80 cm. Samci jsou výrazně větší, váží 37 až 91 kg, samice 28 až 60 kg. Kůže je pokryta skvrnami, které nejsou plné, jak je tomu u jaguára, existují však i melaniztičtí jedinci, kteří jsou velmi tmavý nebo zcela černí. Ti se vyskytují zejména na území Malajského poloostrova.

Levharti jsou mimořádní lovci, kteří dokážou běžet až 60-ti kilometrovou rychlostí a vyskočit až do výšky 3 m a délky 6 m a jsou velmi adaptabilní na prostředí od deštného pralesa až po pouštní terény. Rovněž jsou dobrými plavci a jsou schopni vylézt na stromy, kde během dne odpočívají. Levharti jsou především noční tvorové, přesto byli zaznamenány případy, kdy tato šelma lovila během dne, a to zejména v době zatažené oblohy. Jejich potrava se skládá převážně z kopytníků, ale i opic, hlodavců, plazů, obojživelníků, ptáků a ryb. Levhart je samotářské zvíře, interakce mezi jedinci nebývají příliš časté s výjimkou doby páření.

Kočka bengálská (Prionailurus bengalensis)

Tato divoká kočka je stejně velká jako kočka domácí, ale existují značné regionální rozdíly. V Malajsii má tento druh průměrnou délku 45 cm, s délkou ocasu 20 cm, výšku 41 cm a hmotnost 4,5 – 6 kg. Ovšem v Číně bývají tyto kočky až o 20 cm větší. Srst je poměrně variabilní, může být žlutá nebo stříbro-šedá, spodní část hlavy a hrudníku je bílá a tělo je pokryto černými skvrnami.

Přirozeným prostředím Kočky bengálské jsou lesy a deštné pralesy v nízkých i horských oblastech. Žijí v blízkosti vodních toků v nadmořských výškách až 3000 m.n.m.. Tato šelma mistrně leze po stromech a je schopna i plavat, což však není příliš časté. Je noční tvor a přes den se ukrývá v jeskyních, dutých stromech nebo v dutinách pod kořeny. Žije samotářským životem s výjimkou doby páření a rodí 2 – 4 koťata. Obvyklou potravou jsou zajíci, ptáci, hlodavci, ale i netopýři.

Tygr malajský (Panthera tigris jacksoni / Panthera tigris malayensis)

Malajský tygr se nachází v jižní a střední části Malajského poloostrova, kde ve volné přírodě žije 600 – 800 jedinců. Tygr malajský je spolu s Tygrem sumaterským nejmenším poddruhem tygra s průměrnou hmotností 120 kg u samců a 100 kg u samic a s délkou, od hlavy k ocasu, 237 cm samci a okolo 200 cm samice. Kořistí těchto tygrů bývají malajské druhy jelenů, divoká prasata, hospodářská zvířata, ale i Medvěd malajský.

Sporné je oficiální zoologické označení tohoto tygra. Výzkumníci navrhli pojmenovat šelmu po zoologovi Peteru Jacksonovy, jako uznání jeho práce s kočkovitými šelmami. Proti tomu protestovala Malajská asociace zoologických parků a akvárii (MAZPA) společně s malajskou vládou. Jelikož je malajský tygr národní ikonou a vyskytuje se i ve státním znaku, požadovali, aby pojmenování tygra odráželo místo jeho výskytu. Nyní se tedy užívají oba latinské názvy - Panthera tigris malayensis i Panthera tigris jacksoni.

Biologické zkoumání Tygra malajského je stále v počátcích. Například informace o potrvavní preferenci, morfologická měření, demografické ukazatele, sociální chování, komunikace a výskyt jsou stále ještě velmi nedostatečné.


Podpořte tyto stránky

Jestliže si pokládáte tyto stránky za užitečné, odkažte na ně prosím
Pro odkaz můžete použít níže uvedený kód
Odkaz pak bude vypadat následovně: malajsie-info.cz

Maďarsko / Nyíregyháza





ubytování / letenky / dovolená / lastminute