Malajsie-info.cz

Malajská kuchyně

Malajská kuchyně odráží multi-rasové složení obyvatelstva. Rozmanité etnické skupiny Malajsie mají své vlastní pokrmy, ale mnoho jídel je přejatých od okolních národů.

Rýže

Stejně jako ve většině okolních zemí je rýže i základní potravinou Malajsie. Nejčastěji používané bývají místní odrůdy nebo vonné rýže z Thajska. Díky své delikátní chuti, vůni a dlouhému jemnozrnnému tvaru se též používá kvalitní indická rýže basmati. Do malajského jídelníčku pomalu vstupuje i krátkozrnná japonská rýže v rámci rozšiřování kulinářských zkušeností do nových oblastí.

Nudle:

Patří mezi velmi oblíbená jídla a existuje mnoho nudlových variant. "Bi Hoon" (rýžové nudle), "Kuay Teow" (průsvitné načechrané nudle z rýže), "Mee"(žluté nudle), "Mee Suah" (velmi jemné pšeničné nudle), "Yee Meen" (předsmažené nudle), "Tang Hoon" (průhledné fazolové nudle) a mnohé další, krom všudypřítomné rýže slouží jako zdroj sacharidů a doprovází většinu jídel.

Indický chléb

Druhy jako naan, puri, roti canai, thosai nebo idli jsou často součástí snídaně většiny Malajců. Chléb západního typu je relativně novou záležitostí a je oblíben převážně u mladých Malajců.

Drůbež

Kuřecí maso je obvykle k dispozici od místních zemědělských podniků a je levným zdrojem masa. Zvláštním typem kuřat je "kuře kampung" (vesnické kuře), jedná se o kuřata, která se nechovají v klecích, ale mají volný pohyb. Tato kuřata mají větší nutriční hodnotu a jsou hubenější, jelikož mají méně tělesného tuku. Vaří se obvykle v páře nebo jsou součástí polévek. 
Národním pokrmem Malajsie je kuře Satay, což je grilované kuře s arašídy v omáčce z kokosového mléka.

Z dalších druhů drůbeže je běžnou součástí jídelníčku také kachní a husí maso.

Hovězí maso

Je taktéž běžnou součástí malajských jídel, ale jelikož je konzumace hovězího masa zapovězena stoupencům hinduismu a některým formám buddhismu, nesetkáme se s ním všude. Hovězí je často připravované na kari, dušené nebo pečené a podávané s nudlemi. Malajci obvykle jedí maso, které je "halal", neboli v souladu s muslimským právem.

Vepřové maso:

Jelikož islám zakazuje konzumaci vepřového masa, setkáme se sním převážně u čínské komunity. Upravené vepřové lze koupit ve všech supermarketech v úsecích, které nejsou "halal", čerstvé pak jen v některých nebo na místních tržištích.

Skopové maso

Je taktéž součástí malajské kuchyně, většinou se užívá maso kozí. Často je pečené, připravované na kari nebo používané do polévek a je oblíbenou přísadou indických jídel.

Ryby

Druhy místních ryb se kupují již den po jejich chycení, zmražené ryby tedy bývají z dovozu. Ryby jako losos nebo treska jsou oblíbenými druhy, ale nejsou ulovené místními rybáři. Dovezené ryby bývají naložené nebo zmražené a zpravidla se prodávají na váhu.

Mořské plody

V Malajsii je konzumováno mnoho druhů mořských živočichů včetně krevet, krabů, olihní, sépií, mlžů, mušlí, plžů a chobotnic. Mořské plody jsou všeobecně považovány za "halalů, krom některých druhů krabů, kteří žijí i na souši. Obecně lze říct, že dary moře jsou konzumovány příslušníky všech etnických skupin, ale vzhledem k jejich vyšší ceně je místní nejedí každodenně.

Zelenina

Jelikož Malajsie nemá čtyři roční období, je zelenina celoročně k dispozici, během období dešťů je sice sklizeň nižší, ale nezastaví se úplně, ovšem zelenina pak bývá o něco dražší.

Ovoce

Malajské klima umožňuje celoroční pěstování ovoce. Většina zdejších druhů tropického ovoce na trhu je pěstována přímo v zemi nebo dovážena ze sousedních zemí. Poptávka po ovoci je obecně velmi vysoká.

K pozoruhodným místním plodům patří např. durian (tento "král ovoce" je charakteristický nepříjemným zápachem a pozoruhodnou chutí, kterou buď budete milovat nebo nenávidět), rambutan, mangostana (známá jako "královna ovoce") nebo longan (překládán jako "dračí oko").

Místní kuchyně je směsicí čínských, indických, thajských a mnoha jiných kultur včetně malajských etnik. Typickým základem malajských jídel je Rempah, kořeněná pasta podobná indickému Masala. Tato omáčka je směsicí čerstvých nebo sušených bylinek a koření, která se rychle osmahne na pánvi, aby pustila aroma.

Typická malajská jídla

Keropok lekor: Specialita státu Terenggan a jiných států východního pobřeží poloostrovní Malajsie. Jedná se o slaný koláč z kombinace těstíčka a drcených ryb, podávaný s horkou omáčkou.

Kuih: Sladkost z rýžové mouky, kokosového krému, strouhaného kokosu a palmového cukru připomíná puding a je tradičně podávána při slavnostech jako Hari Raya nebo během Nového Čínského roku.

Nasi Dagang: Tradiční jídlo z východního pobřeží poloostrovní Malajsie, připravované z rýže dušené v kokosovém mléce, rybě na kari, smaženého kokosu, vařených vajec a nakládané zeleniny.


Podpořte tyto stránky

Jestliže si pokládáte tyto stránky za užitečné, odkažte na ně prosím
Pro odkaz můžete použít níže uvedený kód
Odkaz pak bude vypadat následovně: malajsie-info.cz

Maďarsko / Nyíregyháza





ubytování / letenky / dovolená / lastminute